Видове автомобилни гуми

 

Какви гуми да изберем за своя автомобил?

Полезен съветник за всеки водач

 

 

 

tire-design1realSize_300_168.75_resized_300x169_goodyear-suv-concept-tire_tcm2447-156594

 

На пръв поглед, автомобилната гумата е … просто гума – кръгло и черно, каучуково тяло. :-)

Ако се загледате обаче, в голямото разнообразие от гуми, което се предлага на пазара, ще видите, че те са много различни.

Различават се, освен по протектора /шарката/, по свойствата на каучука / в зависимост за кой сезон са предназначени/,  така и по своят клас – нисък /икономичен/, среден и висок.


 

Какви гуми да изберем за своят автомобил?За да направите правилния избор, когато искате да смените гумите на автомобила си, трябва да знаете три неща:

1.  Размерът на гумата
2.  Климатичните условия
3.  Условията на експлоатация

 

Размерът на гумите  може да проверите в сервизната книжка на производителя на автомобилът.Там са посочени, няколко позволени алтернативни ( взаимозаменяеми) размера, както и обозначения за скоростен  и тегловен индекс

Спазването им е от голямо значение, тъй като те гарантират пълното използване на характеристиките на вашия автомобил. Монтажът на друг размер гуми, различен от посоченият от производителят, е свързан с риск при шофиране – неустойчивост в завои, по лошо сцепление с пътната настилка, по голямо време на ускорение, разлики в отчитането на скоростомера, от там и по голям разход на гориво,  както и  неправилна работа на хидравликата на кормилната уредба. 

Пример:  размер 175/70R14 е взаимозаменяем със 185/65R14 . Разликата между двата размера е -4 мм, която е в  допустимите граници. В този случай, препоръчително е, по тесният размер на профила (175/70R14)  да се използва за зимна гума, а по широкият 185/65R14 – за лятна. 

За помощ, може да използвате калкулатор за гуми, както и да се обърнете към нас!  Винаги сме на ваше разположение, за да ви консултираме правилно!

 

Климатичните условия    

                                                                cheney1106-pic5

Гумите трябва да са устойчиви на различни климатични условия като дъжд, силен вятър, мъгла, сняг  и други. Всички тези фактори, могат да повлияят на работата на гумите и това налага приспособяването на стила ви на шофиране, към различните климатични условия.

За вашата безопасност и тази на околните, винаги избирайте гуми съответстващи на сезонът!

 

Условията на експлоатация

 

Тъй като гумите са единствената връзка между превозното средство и пътя, те играят ключова роля за управляемостта, комфорта, спирачния път и икономията на гориво. Различните условия на експлоатация изискват различни характеристики на гумите.

 

В града

 

Тъй като шофирането в градски условия изисква двойно повече внимание, е добре да проверявате гумите си поне веднъж месечно в студено състояние. Гумите с недостатъчно вътрешно налягане увеличават спирачния път и разхода на гориво. Не забравяйте да проверите и налягането на резервната гума.
Специфични критерии за избор на гуми за градски условия:

 

 1. Спирачен път. Използвайте гуми, които гарантират минимален спирачен път, както върху сухи, така и върху мокри настилки.
 2. Дълготрайност. Шофирането в градски условия, при които често се налага да спирате и тръгвате, се отразява значително на живота на гумите ви. Изберете по-дълготрайни гуми.
 3. Икономия на гориво. Гумите с ниско съпротивление при търкаляне намаляват разхода на гориво.
 4. Вътрешно налягане на гумите. Проверявайте налягането на вашите гуми най-малко веднъж месечно. Гумите с недостатъчно вътрешно налягане увеличават спирачния път и разхода на гориво. Не забравяйте да проверите и налягането на резервната гума.

 

 • На главни пътища  или магистрали

 

Гумите играят ключова роля за управляемостта на вашия автомобил при високи скорости. От тях зависи запазването на стабилността на превозното средство.
Критерии за избор на гума:

 • Спирачен път при високи скорости. За максимална сигурност изберете гуми, който осигуряват минимален спирачен път, както върху сухи, така и върху мокри настилки.
 • Комфорт. За дълги пътувания използвайте гуми, които осигуряват високо ниво на комфорт, както по отношение на вибрациите, така и по отношение на шума.
 • Поведение на пътя. Изберете гуми, които осигуряват максимално сцепление и стабилност

 

 

Спортни автомобили


Ако предпочитате спортния стил на шофиране, вашите гуми трябва да имат необходимите характеристики, за да поддържат стабилността на превозното средство при високи скорости — в съответствие с ограниченията по обществените пътища или състезателните писти.

Критерии за избор на гума:

 • Сцепление. Изберете гуми, които предлагат еднакво добри характеристики, както върху сухи, така и върху мокри повърхности.
 • Поведение на пътя, стабилност в завои.

 

 

 

  Две или четири гуми да сменим?


В НАРЕДБА № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства – не се разрешава, пускане на автомобил в движение, ако:

 • ∗ размерът, товароносимостта, знакът за одобрение или категорията за скорост на гумите не са в съответствие с изискванията  и оказват влияние върху пътната безопасност
 • ∗ не се допуска монтаж на гуми, с различен размер на една и съща ос или сдвоено колело
 • ∗ не се допуска монтаж на гуми от различен конструктивен тип (радиални/диагонални) на една и съща ос
 • ∗ налична е повреда или срязване на гума
 • ∗ дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 mm 
 • ∗ гуми с регенериран протектор, които не са в съответствие с изискванията.
 • ∗ Пневматичните гуми на ППС трябва да бъдат от един и същ тип, модел и размер, с еднакъв протекторен рисунък на една ос
 • ∗ Предните гуми не са вулканизирани или регенерирани

 

Препоръчителна е смяната на 4 еднакви гуми, но ако сте решили да смените две, имайте в предвид, следното :

Употребата на два различни модела гуми означава два различни спирачни пътя, два различни начина за справяне с аквапланинга, два различни способа за пренасяне на мощността на автомобила на пътя. Поведението на нашия автомобил, ще представлява усреднен вариант на постиженията на двата модела гуми с тази особеност, че сцеплението на задната ос е по-малко предвидима по време на движение.

За да се осигури оптимална работа, всички колела на превозното средство трябва да бъдат оборудвани с един и същ вид гуми.
Гумите с различни размери, конструкции и нива на износване могат да имат отрицателно въздействие върху управляемостта и стабилността на превозното средство.

 

 

Скъпи или евтини гуми да изберем?

 

 

Трябва да имате  предвид, че що се отнася до гумите,tires-no-bg цената играе важна роля, относно качеството им!

Гумите от нисък (икономичен)  клас, никога няма да притежават качествата на гумите от висок клас.

 

 

 1. Нисък (икономичен) клас гуми


Към този тип гуми спадат, марките Kormoran, Barum, Debica, Dayton, Sava, Sportiva и др.

Гумите от икономичния клас се държат най-добре в градски условия, при автомобилите от нисък и среден клас. Предназначени са  за водачи, които търсят преди всичко, ниската цена. Такива гуми,  най-добре се държат при спокойно шофиране и неголеми месечни преходи. 

Средно компонентите в една автомобилна гума са:

 • ° Естествен каучук – 14%
 • ° Синтетичен каучук – 27%
 • ° Сажди – 28%
 • ° Стомана – 8-9%
 • ° Плат, пълнители, ускорители, антиокислители, други – 22-23%

 Примесите на каучук, подобрители и т.н. , се съкращават, в икономичния клас гума.

Ако не изминавате, хиляди километри месечно, шофирате основно в градски условия, шофирате спокойно, гумите от икономичния клас са подходящите за Вас.

 

2. Среден клас гуми

 

В този клас спадат,  марките:  Kleber, BF Goodrich, Fulda, Firestone, Uniroyal и др.

Гумите от този клас, са предназначени за всички типове автомобили, от малките автомобили,  средния клас, до автомобилите от най-висок клас. Те се държат добре при ежедневна употреба както в града, така и на дълъг път.

Средния клас е за водачи, които очакват нещо повече от гумите си в сравнение със средно статистическия потребител. Те представляват най-добрият компромис между качество и цена.

Ако търсите гуми за ежедневна употреба, гуми с високо качество и на добра цена, то гумите от средния клас за точно за Вас.

 

 

3. Висок клас гуми

 

 

Тук спадат прецизни марки като : Michelin, GoodYear, Continental, Bridgestone, Dunlop, Pirelli и др.

Гумите от този клас за предназначени както за автомобили от среден клас, така и за лимузини и спортни автомобили.

Те са проектирани така, че да се  държат винаги добре, независимо от ситуацията, в която може един водач да изпадне. Гумите от този клас, са предназначени както за пътуване на дълъг път, така и за шофиране в градски условия. Те осигуряват максимална сигурност в екстремни ситуации.

Високият клас, представлява най-съвременните разработки на каучукови смеси и иновативни проекти на протектора. Тук е визитната картичка за всеки производител на гуми, ето защо, кагато  взимаме решение за закупуване на гуми от този клас, ние винаги получаваме най-високото качество, което може да предостави даденият производител.

Ако клиентът шофира често, обича агресивния стил шофиране, той очаква от гумите да му гарантират безопасно шофиране във всякакви условия, а тогава гумите от високия клас са най-добрия избор.

 


 

 

 

Какъв протектор да изберем?

 

Симетрични гуми

 

firestone-tz300

Симетричните гуми се срещат, доста повече при летните гуми. Това е така, защото този вид протектор, не се държи много добре, при зимни условия.

Симетричната гума, няма изисквания за монтаж, защото няма посока на въртене и протекторът е еднакъв, в двете му половини.

Освен това, ако е спазена комбинацията от  симетричния протектор и правилната каучукова смес, тази гума позволява постигане на по-ниско ниво на съпротивление при търкаляне, а от това следва по дълъг живот на гумата и нисък разход на гориво. 

Симетричната гума е подходяща, за автомобили в средния клас със средна мощност на двигателят.Не се препоръчват, за мощни коли.

 

 

 

Асиметрични гуми

 

 

dunlop_spsport01__

Шарката на асиметричния протектор,  е различна от двете страни. Вътрешната част на протектора отговаря за отвеждането на водата, а външната – за доброто шофиране по права линия и в завои. Асиметричната шарка има три отделни зони, които осигуряват идеален баланс между спортното управление, високото съпротивление на аквапланинг и удобството от гладкото шофиране. Повишава стабилността в завои.

При тези гуми, е изключително важно, да се спази посоката за  монтаж. Обозначението INSIDE– гумата се монтира навътре към автомобила, OUTSIDE – навън .

Асиметричните протектори, са подходящи за автомобили в среден и висок клас –  градски, спортни автомобили и лимузини с мощни двигатели.

 

 

Посокови гуми /гума с посока на въртене/

 

 

Vredestein-Sportrac-3-sommerreifen-test

Гумите с посока на въртене са снабдени с протектор под формата на буквата „V”.

Най-голямото преимущество на този вид протектор  е доброто отвеждане на водата, добра реакция при ускорение и внезапно спиране на превозното средство. Заради добрите параметри на гумите с посока на въртене, са предпочитани за монтаж от все повече спортни автомобили, с голяма мощност на двигателя.

Монтажът на този вид гума, също трябва да бъде спазен.

Протекторите с посока на въртене, се срещат при всички класове гуми : нисък , среден и висок. Препоръчват се за автомобили със  среден и висок клас, а също така и спортни.