continental-tire-contisportcontact-5-water-tire-test

ADAC – тестове на летни гуми – 2015

ADAC  съкратено от Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. (клуб на немските автомобилисти), е най-големият клуб на автомобилисти в Германия със седалище в Мюнхен.

Клубът осигурява наземен и въздушен медицински транспорт на пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Извършва тестове за сигурност на превозни средства, обезопасяване на пътните съоръжения и много други дейности свързани с безопасността по пътищата не само в Германия, но и в много други страни в Европа.

Тази година тестовeте на ADAC за летни гуми, са проведени в два размера-185/60R14 и 205/55R16.

7990544F

 

 

В размер 185/60 R 14 H, са тествани 16 летни гуми от всички пазарни класове.

Шест  кандидати получават ADAC оценка „добри“, а  осем модела гуми печелят „задоволителни“.
Continental Conti Premium Contact 5 и Goodyear Efficient Grip Performance, се  справят добре на мокър път – Goodyear е с по-къс спирачен път, а Continental показва най-добри характеристики при управление на мокро.

Гумите на Nokian, Dunlop, Hankook и Vredestein, не показват някакви съществени минуси  и поради тази причина също получават оценка „добри“.
С недобри характеристики на мокро и с оценка  „задоволителни“, са гумите на Yokohama, GT Radial и Semperit. Въпреки доброто си представяна на суха и мокра настилка, Pirelli Cinturato P1 Verde, е с най-лоши характеристики при консумация на гориво и шум.
Гумите  Matador, получават оценка „незадоволителни“, поради сериозните слабости, показани на мокра настилка. При движение с 80 km / h , спирачния път е с 14 м по дълъг, от този на гумата на Goodyear.

 

1

 

 

При един от най-масовите размери  205/55R16, са тествани 19 модела гуми. Шест от тях, получават от ADAC оценка „добри“.

Особеност, при този тест на летни гуми на ADAC е, че са тествани два различни модела гуми от една и съща марка : клас „еко“ /екологични/ и съответния комфорт вариант. На мокро, моделите „еко“  показват повече недостатъци от другия модел, на същия производител.  Bridgestone Ecopia EP001S и Hankook Kinergy Еко показват, най-нисък разход на гориво, от всички кандидати, но разликата в икономията на гориво, спрямо съответния комфортен модел на същата марка, е  0.3 л / 100 км.

Значително предимство над ContiPremiumContact 5 показва ContiEcoContact 5, в износването на протектора. При двата модела, на гумите на Michelin пък, на практика, нямат разлика в разхода на гориво и износване.

Общото заключение е, че разликите между най-добрите и най-лошите гуми в теста, е в разхода на гориво – около 5% , а в теста за износването, може да бъдат открити разлики до 100%.

 

Впечатление на журито е направил1 сравнително по-ниската дълбочина на протектора на Michelin Energy Saver + в размер 205/55R16 – 6,5мм, в сравнение с Michelin Primacy 3 (с дълбочина на протектора е 7.4 mm) .Въпреки това Michelin Energy Saver + не показва недостатъци в пробега на гумата. В разхода на гориво, разликата е незначителна . Недостатъците на Energy Saver + на устойчивостта на аквапланинг спрямо Primacy 3, са маловажни.

В крайна сметка, според ADAC, Primacy 3 е по-добрият избор, защото има значително по-добро сцепление с мокра настилка.

Bridgestone Ecopia EP001S, e единственият модел с ЕС етикет, с клас А за съпротивление при търкаляне и сцепление на мокро. И при него средната дълбочина на протектора е по-ниска само с до 0,2 мм. Независимо от това, Bridgestone Ecopia EP001S в сравнение с Bridgestone Turanza T001, не показва недостатъци по отношение на пробега, но в сравнение с целия тест, получава оценка „задоволителни„.

По отношение на аквапланинга, характеристиките на Ecopia , Nankang и Michelin, са едни от най-лошите, а Turanza T001, е една от най-добрите в този показател.

Затова, комфортния модел Bridgestone Turanza, със значително по-добри резултати на мокра настилка, е по-добрият избор.

Като цяло, пълният тест показва едно добро ниво на тестваните гуми. Шест от кандидатите, получават от ADAC обща оценка „добри“ , дванадесет са с оценка „задоволителни“. Поради лошите характеристики на мокра настилка, само една гума получава оценка „незадоволителни“.

 

Източник: www.adac.de